Prvo leto v območni enoti, prvič v Gotenici

Vsako leto januarja poteka vikend usposabljanje SIP in MERP enot v Gotenici. Udeležijo se je vsi vodniki, ki so v novem letu uvrščeni na interventno listo, poleg tega pa še logisti in markerji, brez katerih vaja ne bi bila mogoča.

V petek zvečer po nastanitvi v prostorih Vadbenega centra Gotenica, smo začeli z večerjo, nato pa nadaljevali z dvema predavanjema. Neja Malis nam je povedala nekaj o stresu, psihološki pomoči in zaupnikih, Sebastian Mohorič pa nekaj formalnosti o sodelovanju policije z vodniki reševalnih psov. Preostanek večera smo imeli prost.

V soboto se je dan začel ob 6.00 z zajtrkom, potem pa smo se, razdeljeni v 7 skupin, odpravili vsak na svoje delovišče. Do kosila je posamezna skupina zamenjala 3 delovišča, po kosilu pa še 2. Po večerji smo imeli še kratko analizo dela in pa bolj praktično predstavitev psihološke pomoči s strani Marjance Božič.

V nedeljo po zajtrku smo se skupine odpravile še na dve delovišči. Tako je vsaka od 7 skupin v dveh dneh obdelala vseh 7 delovišč, kjer smo imeli priložnost izvajati različne tehnike iskanja: v strelcih, v območju, v kvadrantih, ob poti in v ruševini. Poleg iskanja, smo na deloviščih obnovili oz. pridobili nova znanja iz prve in prve veterinarske pomoči, prav tako pa so nam pripravili orientacijski test in žičnico za transport psov, kjer smo testirali tudi vpliv stresa na delo psa.

Psi so delali super in naša skupina se je odlično razumela, imeli so dobrega vodjo in v skupini smo imeli tudi 2 vodnici, ki se ukvarjata z mantrailngom, zato smo imeli priložnost videti tudi ta način dela.

Kot novinki v območni enoti se mi je zdelo super, da smo morali veliko uporabljati GPS naprave in radijske postaje, tako kot se to dela na realnih iskalnih akcijah.

Na tej točki bi se zahvalila vsem, ki so vajo omogočili. Organizacija je bila res odlična. Vzdušje je bilo zelo pozitivno, naredili smo veliko in ob tem smo se imeli ful fajn:)

Od Krimovcev smo se vaje udeležili: Jani z Zilo, Peter s Skyem, Nika z Blue, Janja z Luno, Rafko s Simbo, Rok s Tali, Gabi z Gajo, Eva z Roxy in midva. Na deloviščih pa so bile pridne tudi Vera, Jerneja in Maja.

zmatrana in zadovoljna Monika in Max

Back to Top