Vaja Potres Gorenjska 2016

vaja-vz-281016-162_easy-resize-comV petek in soboto, 28. in 29. oktobra 2016, sva se z Nilo udeležili odlično organizirane akcijske vaje Potres Gorenjska 2016, na kateri je uspešno sodelovalo več služb civilne zaščite – poleg vodnikov reševalnih psov še gasilci, GRZS in policija. Vaje se je udeležilo sedem vodnikov reševalnih psov ERPS, spremljali pa so nas tudi štirje člani podporne ekipe.

Vaja se je začela v petek, ko smo se ob 16. uri zbrali na zbornem mestu v gostilni Dežman v Naklem. Naredili smo kratek pregled razpoložljivih informacij in se ustrezno organizirali za prihajajoče delovne naloge oz. pozive na intervencije. Nato smo se odpravili na lokacijo v Naklem, kjer smo čakali na morebitne vpoklice na prizadeta območja.

Okoli 19. ure smo prejeli prvo prošnjo za zagotovitev dveh vodnikov reševalnih psov, ki sta se v spremstvu vodje odpravili na delovišče v Železnike. Tam se je zgodil potres, ki je porušil del stavbe. Pogrešanih je bilo pet ljudi. Vodnici z reševalnima psoma in vodja so nalogo odlično opravili in uspešno locirali vse pogrešane osebe, ki so jih nato predali v nadaljnjo oskrbo gasilcem. Po koncu je sledila še analiza dela in vrnitev v bazo ERPS.

Noč je za vodnike ERPS minila mirno, naslednji vpoklic pa smo prejeli okoli 8. ure zjutraj. Pet vodnikov z reševalnimi psi in vodja smo se odpravili na lokacijo v Žirovnico, kjer se je na izredno strmem predelu nad jezerom sprožil plaz. Ena oseba je bila že najdena, druga pa je bila še vedno pogrešana. Kmalu po prihodu na prizorišče smo se vodniki v sodelovanju z ekipo KVRP Kranj organizirali za delo in se razporedili za učinkovit pregled pobočja. Pogrešani je bil kmalu lociran, za varen transport v dolino pa so poskrbeli člani GRZS.

Po zaključku dela je ponovno sledila tako analiza opravljenega dela na konkretnem prizorišču kot tudi podrobna analiza dela celotne ekipe, opredelitev možnih izboljšav in predlogov za nadaljnje delo.

Vesela sem, da sva se z Nilo lahko udeležili vaje, saj je bila to za obe poučna in zanimiva izkušnja. Po moji oceni je bila vaja dobra simulacija realne krizne intervencije.

Teja Krašovec & Nila

Fotoutrinki – klik

Back to Top