Vaja MERP – januar 2016

Vaja Mobilne enote reševalnih psov (MERP): »Potres v Osrednji Sloveniji«

teja115. in 16. januarja 2016 smo se člani in rezervisti Mobilne enote reševalnih psov Slovenije (MERP) zbrali na dvodnevni akcijski vaji v Zagorju. Sodelovalo je 12 vodnikov z reševalnimi psi, 5 organizatorjev, vodstvo MERP ter drugi člani civilne zaščite. Akcija je posnemala resnično dogajanje ob večjih nesrečah ter potresih in je bila namenjena dodatnemu usposabljanju enote.

Scenarij vaje je predvideval, da je v petek 15.1.2016 ob 4:47 zjutraj območje osrednje Slovenije prizadel potres z jakostjo magnitude 7. Učinek na stavbe je bil med VIII. in IX. stopnjo po Evropski potresni lestvici. Aktivirane so bile slovenske sile za iskanje in reševanje v ruševinah, Slovenija je hkrati zaprosila tudi za mednarodno pomoč.

Območje dela je bilo v občinah Zagorje ob Savi in v Hrastniku. Na tem področju naj bi bilo prizadetih približno 45 % zgradb, izmed katerih naj bi bila večina grajena iz opeke. Mnogo poškodovanih oseb naj bi se nahajalo tudi v premogovniku, ki je obratoval v času potresa. Na prizadetih območjih se je začel pojavljati tudi kriminal, zato je bilo potrebno skrbno varovati osebno premoženje.

Udeleženci vaje smo v petek zjutraj dobili SMS sklic za stanje pripravljenosti, nekaj ur kasneje pa še SMS sklic z informacijami o zbornem mestu, uri zbora in vodji akcije. Ob določeni uri smo na zbornem mestu prejeli navodila za nadaljevanje poti. Na ciljni točki sta nas pričakala dva policista Policijske postaje Zagorje, ki sta opravila kontrolo dokumentov.
Nato je vodja enote MERP, Marko Bručan, dobil in predal nadaljnja navodila za organizacijo dela enote. Člani smo se razdelili v dve delovni ekipi. Prva ekipa je bila nemudoma napotena na delovišče, druga ekipa pa prejela zadolžitev za ureditev baze.

Prav skupina vodnikov s psi se je tako odpravila na prvo prizorišče iskanja in reševanja, v Bajcarjev mlin. Na delovišču je sodelovalo tudi 10 gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Zagorje, z dvema voziloma, ki so razsvetlili objekt in iz ruševine izvlačili poškodovance. Scenarij je predvideval, da naj bi se porušila večstanovanjska zgradba. Del zgradbe je bil popolnoma porušen, del pa zelo nestabilen. Dostop na zgradbo za vodnike ni bil dovoljen, pregledovali so jo lahko le psi. Na jugovzhodnem delu stavbe je prišlo še do razlitja kemikalij. Gasilci so namestili pivnike, vendar je bilo območje prenevarno, da bi po njem hodili ljudje ali psi. Pristop do ruševine je bil zato za vodnike in pse omogočen le z rečne strani.

Vodniki s psi smo uspešno pregledali prizadeto območje in najdene poškodovane osebe predali gasilcem, ki so poskrbeli za izvlek in transport na varno območje. Pri delu je bilo potrebno upoštevati tudi številne nevarnosti (kislina, ogenj, možnost zrušitve zgradbe), upravljati z motnjami (novinarji, svojci pogrešanih, opiti lokalni posebnež), nuditi ustrezno prvo pomoč in usklajevati reševanje z gasilci, zaradi varnosti smo vedno delali v parih. Po končanem delu smo se vrnili v bazo, nadomestila pa nas je druga ekipa vodnikov.

Že zgodaj naslednje jutro smo bili ponovno vpoklicani in napoteni na iskanje in reševanje v dva rova premogovnika Zagorje in Hrastnik. Scenarij je predvideval, da so bili med potresom v rovih tudi rudarji, zato je bilo ključno hitro ukrepanje. Oba rova smo uspešno preiskali in oskrbeli ponesrečence. Specifično delovno okolje je od nas zahtevalo precej dodatne koordinacije in prilagajanja ustaljenega delovnega procesa.

Nato smo člani obeh ekip združeno nadaljevali z delo, na tretjem delovišču, v Medijskih toplicah. Tudi v tem primeru smo imeli na razpolago tehnično podporo gasilcev. Tokrat sta se nam pridružila 2 gasilca Gasilskega zavoda Trbovlje, ki sta, s pomočjo dvižne košare, izvajala prenos vodnikov in psov v objekt skozi strešno okno. Scenarij vaje je vključeval tudi napad “teroristične skupine”, štirih članov kluba AirSoft, ki so ugrabili nekaj vodnikov in se nato z vodstvom pogajali o pogojih za izpustitev. Med ugrabitvijo je en izmed vodnikov utrpel lažjo poškodbo glave, ki so jo morali njegovi kolegi po izpustitvi tudi oskrbeti.

Specifika delovišča je bilo predvsem delo na velikem področju, v dveh nadstropjih, kar je zahtevalo pregled številnih prostorov različne namembnosti in velikosti. Po uspešnem pregledu stavbe in oskrbi ponesrečenih oseb, smo pregledali še okoliške bazene in bližnje prostore. Do spodnjega nivoja smo se vodniki s psi spustili s pomočjo uporabe vrvne tehnike. Da pa nam ni zmanjkalo izzivov, se je, v sklopu scenarija vaje, poškodoval še reševalni pes, kateremu smo vodniki nudili prvo veterinarsko pomoč. Pri delu nas je ocenjevala veterinarka enote MERP, Maja Kenda.

Kot nova članica enote MERP sem se med vajo srečala s številnimi novimi situacijami in izzivi. Pri tem bi predvsem izpostavila specifičnost dela v večji skupini, sodelovanja z gasilci, komunikacije po postajah med člani ekipe in vodstvom, dela v specifičnem okolju premogovnika in vstopa v stavbo skozi strešno okno.

Udeleženci smo se strinjali, da je bila vaja odlično organizirana in je pomembno prispevala k učinkovitemu delovanju enote MERP. Želela bi se zahvaliti izkušenejšim članom za vse uporabne nasvete in pomoč pri organizaciji dela. Prepričana sem, da bomo v primeru realne intervencije delovali strokovno in usklajeno ter tako učinkovito izpolnili svoje poslanstvo.

zapisala Teja

 

Čanek in slike tudi na strani ERPS

Back to Top